Ontdek de voordelen van osteopathie tijdens het derde trimester van de zwangerschap?

zwangerschap eerste trimester

Het derde trimester van de zwangerschap is een cruciale periode waarin het lichaam van de aanstaande moeder en de ontwikkeling van de baby zich volop voorbereiden op de geboorte. Het is een tijd van fysieke en emotionele veranderingen, waarin het essentieel is om de gezondheid en het welzijn van zowel moeder als baby te waarborgen. Osteopathie kan een waardevolle ondersteuning bieden tijdens deze fase, door het lichaam in balans te brengen en eventuele klachten te verlichten.

Hét doel van osteopathie tijdens de zwangerschap is helpen om de baarmoeder zo beweeglijk mogelijk te maken/houden zodat die kan groeien zonder tractie, spanning of torsie van de omliggende structuren.

Colette Peeters- Pam Iao

In onze praktijk begrijpen we de unieke behoeften van zwangere vrouwen en bieden we gespecialiseerde zorg die is afgestemd op de specifieke situatie. Carmen heeft zich toegelegd op een goede kennis van de anatomie en fysiologie van het lichaam tijdens de zwangerschap en past zachte, niet-invasieve technieken toe om het lichaam in optimale conditie te brengen.

Waarom zou je kiezen voor osteopathie tijdens het derde trimester van de zwangerschap? Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

  • Verlichting van fysieke ongemakken: Osteopathie kan helpen bij het verminderen van veelvoorkomende klachten zoals rugpijn, bekkenpijn, brandend maagzuur en spijsverteringsproblemen die vaak voorkomen tijdens het derde trimester. Door het herstellen van onevenwichten in het lichaam kunnen deze klachten aanzienlijk verminderen.

  • Optimalisatie van de foetale ligging: Osteopathie kan helpen bij het optimaliseren van de positie van de baby in de baarmoeder. Door het elimineren van spanningen en blokkades in het bekken en het ligamentaire systeem kan de baby meer ruimte hebben om zich te draaien en een gunstige positie voor de bevalling aan te nemen.

  • Voorbereiding op de bevalling: Osteopathie kan de mobiliteit van het bekken en het geboortekanaal verbeteren, wat kan bijdragen aan een soepelere en gemakkelijkere bevalling. Daarnaast kan het de doorbloeding optimaliseren, wat belangrijk is voor een goede functie van de baarmoeder en het kindje zelf.

  • Vermindering van stress en angst: Tijdens het derde trimester kunnen hormonale veranderingen en de fysieke belasting van de zwangerschap leiden tot stress en angst. Osteopathie kan helpen bij het ontspannen van het lichaam en het verminderen van de negatieve effecten van stress.

Bij de behandeling zullen we ons vooral richten op:

  • Bekkencontrole: We controleren zorgvuldig de bewegingsmogelijkheden van het bekken. Door ervoor te zorgen dat deze structuren vrij kunnen bewegen in de juiste richtingen, bevorderen we een optimale balans en ondersteuning voor de groeiende baarmoeder.
  • Omgeving van de baarmoeder: We onderzoeken de omgeving rondom de baarmoeder om eventuele spanningen of trekkrachten te identificeren. Door deze spanningen te verminderen, creëren we een ontspannen en gunstige omgeving waarin de baby zich vrij kan ontwikkelen.
  • Rug- en nekcontrole: We kijken naar de rug tot aan de nek en richten ons op het herstellen van de natuurlijke bewegingsvrijheid in deze gebieden. Dit bevordert niet alleen je comfort, maar helpt ook bij het handhaven van een gezonde houding en het verminderen van eventuele rug- en nekpijn tijdens het derde trimester.
  • Middenrif en ribben in functie van de bevalling: We besteden speciale aandacht aan het middenrif en de ribben, omdat deze een cruciale rol spelen tijdens de bevalling. Door ervoor te zorgen dat het middenrif vrij kan bewegen en de ribben flexibel zijn, helpen we je bij het bereiken van een goede ademhaling en perstechniek tijdens de bevalling.

Indien je meer informatie wenst of een specifieke vraag wil stellen, aarzel niet om contact op te nemen met Carmen. Zij heeft verschillende postgraduaat cursussen gevolgd mbt de zwangerschap. Hou ook onze social media in de gaten. Zowel op onze Facebook– als onze Instagram pagina posten we regelmatig informatie over onze vakgebieden. Wenst u graag een afspraak te maken, kan dat direct op onze online agenda.