An osteopath is a person who works with feeling, seeing, thinking and knowing fingers” (William G. Sutherland)

Osteopathie

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele behandelingswijze die steeds meer aan bekendheid en waardering wint. Ze valt onder de paramedische beroepen, met andere woorden onder onder de geneeskunde maar naast kinesitherapie, psychologie, logopedie e.a.. Andrew Taylor Still, een arts en chirurg uit Amerika, ontwikkelde deze methode en haar fundamenten. Tot op heden wordt ze nog als alternatief beschouwt omdat de wetgeving rond het beroep nog niet volledig is afgerond. Toch verhindert dit de steile opmars van het beroep niet omdat meer en meer mensen haar grote (meer)waarde ontdekken.

Wat doet osteopathie?

principes

Osteopathie heeft een viertal basisprincipes waarop de behandelingswijze steunt. De belangrijkste is het bekijken van de patient als een (functioneel) geheel waarin alle delen van het lichaam aan elkaar gelinkt zijn. Elk lichaam heeft een zelfgenezend mechanisme in zich wat na een behandeling geactiveerd wordt. Vervolgens is de circulatie van bloed, lymfe en afvalstoffen van cruciaal belang om ons goed te voelen. En ten slotte moeten alle structuren in ons lichaam in goede staat zijn om goed te functioneren.

(meer)waarde

Dé grote meerwaarde van osteopathie ten opzichte van alle andere disciplines is haar integratie van het hele lichaam. De osteopaat bekijkt alle mogelijke zaken waarop de pijnuitlokkende structuur kan beinvloedt worden. De doorbloeding, de bezenuwing en andere gewrichten of ketens op afstand zijn zaken die allemaal worden geintegreerd. Alleen op deze manier kunt u tot een duurzaam resultaat komen.

Voor wie is osteopathie?

Osteopathie is zowel voor jong en oud als klein en groot! Baby’s, kinderen en adolescenten zijn geen kleine volwassenen en worden elk met hun specifieke problematieken geconfronteerd. Volwassenen met allerhande klachten, sporters en zeker ook senioren kunnen bij de osteopaat terecht.

Hoe verloopt een behandeling?

In de praktijk starten we steeds met een uitgebreid gesprek over de klacht en de rest van het lichaam. Dit om pathologieen uit te sluiten die de arts eerst moet nakijken. Nadien volgt een onderzoek van het hele lichaam om na te gaan waar er nog bewegingsbeperkingen aanwezig zijn. Op deze manier kunnen we de pijnuitlokkende structuur kaderen in het totale plaatje van houding en functioneren. Zodra wij een zicht hebben op hoe uw klacht is ontstaan, starten we met behandelen.

Wat doet een osteopaat?

Osteopaten gebruiken een breed scala aan manuele technieken om de fysiologische functie van het lichaam te verbeteren. Om een zo volledig mogelijke aanpak te garanderen, worden er ook andere regio’s van het lichaam – ruimer dan de klacht – behandeld. Het gamma aan technieken gaat van manipulaties en mobilisaties tot zachte fasciale technieken en rekkingen. Heel specifiek aan een osteopathische behandeling is dat ook bewegingsbeperkingen in onze borstkas en rond onze buik-/bekkenorganen worden meebehandeld. Alle andere praktische zaken kunt u terugvinden op onze praktisch-pagina.