When all parts of the humam body are in line, we have perfect health - (A.T.Still)

Osteopathie bij baby’s en kinderen

Wanneer osteopathie bij baby’s en kinderen

Pasgeborenen tot 3 maanden oud

Een pasgeborene krijgt meestal te maken met voedingsproblemen (niet vlot zuigen, slikken, e.a.), spijsverteringsproblemen (reflux, krampen, e.a.), frequent huilen en voorkeurshoudingen. Hierdoor vindt het kleintje geen rust, geen comfort en wordt het lastig, wil het steeds rondgedragen worden of ontwikkelt het geen goed slaappatroon.

3 maanden tot 9 maanden

Vanaf een drietal maand start de motorische ontwikkeling van een baby. Rollen wordt gevolgd door zitten, kruipen en uiteindelijk stappen. Als er door de geboorte bewegingsbeperkingen zijn ontstaan, die nog steeds in het lichaam aanwezig zijn, kan dat een weerslag hebben op de ontwikkeling. We zien dat ze uit de voeding- en spijsverteringsklachten groeien maar andere zaken ontwikkelen zoals: overstrekken, niet op de buik willen liggen, geen zitbalans, niet kruipen en poepschuiven. Vanaf 6 maanden stellen we vaak ook een duidelijke toename van het aantal oorinfecties, neus- en sinusinfecties vast. Osteopathie kan ook daarvoor een waardevolle ondersteuning bieden.

10 maanden tot 20 maanden

Vanaf 10 maanden maken baby’s zich klaar om te stappen. Beperkingen in het bekken, lage rug e.a. kunnen die overgang moeilijk laten verlopen. Het kind voelt een gebrek aan stabiliteit en dit kan zich uiten in een opvallend late start van het stappen, vaak vallen, e.a. Veelal merken we dan teenlopertjes of kindjes die hun voeten steeds naar binnen draaien tijdens het stappen.

Peuters en kleuters

Peuters en kleuters leren spelenderwijs. In deze fase kan ook nog opvallen dat ze over minder evenwicht beschikken of dat hun grove motoriek in de turnlessen opvalt. De infecties aan neus, keel, oor verminderen in intensiteit maar kunnen nog aanwezig zijn. Peuters en kleuters vallen en botsen veel. Afhankelijk van de ernst kan dit ook het begin zijn van bewegingsbeperkingen die zich inzetten.

Lagere schoolkind

Een kind op de lagere school krijgt meestal te maken met leer- en concentratiestoornissen. Uitingen hiervan zijn moeilijk kunnen stilzitten, hoofdpijn en buikpijn.

Adolescenten

De klachten die adolescenten ontwikkelen, zijn vergelijkbaar met klachten bij volwassenen. Bovendien kunnen we ze ondersteunen tijdens hun periode van orthodontie.

Alle technieken die op kinderen worden uitgevoerd zijn zacht, rustig, veilig en niet te vergelijken met die van de volwassenen. Op geen enkel moment wordt iets geforceerd bij het kind. Vandaar dat kinderosteopathie een specialisatie is.