Dé vijf fundamenten om je gezondheid te boosten

Deze tijd van het jaar wensen we elkaar massaal het beste toe. Eén wens staat steeds voorop: een goede gezondheid. Want we beseffen ook dat dit ons hoogste goed is. Toch staan we er niet bij stil hoe we, met onze huidige levensstijl, haar zwaar op de proef stellen. Hieronder vijf fundamenten (eten, drinken, slapen, bewegen en ademen) om zelf voor je gezondheid te zorgen en ze een nieuwe boost te geven.

1. ETEN

Met betrekking tot eten is het aantal maaltijden per dag een belangrijke factor. Het blijft uiteraard de bedoeling om een gelijk aantal calorieën op te nemen maar de frequentie van je eetmomenten blijft liefst zo laag mogelijk. Elke keer als we eten moet ons immuunsysteem en alvleesklier (pancreas) reageren. De alvleesklier gaat enzymen produceren om de vertering van ons voedsel te voltooien en het hormoon insuline naar de bloedbaan brengen om het suikergehalte daar te regelen. Als wij zes keer per dag eten, moet onze pancreas constant aan het werk en heeft die geen tijd meer om “tot rust te komen”. Op deze manier raakt onze boedsuikerspiegel (= hoeveelheid bloed in ons bloed) helemaal ontregelt en krijgen we klachten. Twee tot drie keer eten per dag is ideaal.

2. DRINKEN

Over drinken is er al veel geschreven. Moeten we nu 1,5 liter water per dag drinken of niet? Eigenlijk hangt de te drinken hoeveelheid af van ieders gewicht, welke voeding er al is gegeten, in welke omstandigheden iemand zich bevindt e.a. Het is dus geen vaststaand gegeven en die 1,5 à 2 liter vocht per dag ook niet. Belangrijk is af te gaan op je dorst gevoel en op dat moment voldoende te drinken tot je helemaal verzadigd bent. Ga ook hier, net zoals bij het eten, niet de hele dag door kleine slokjes drinken. Hoewel in mindere mate, zal ons lichaam bij elke slok reageren door middel van het immuunsysteem. Een hele dag door je immuunsysteem laten werken vraagt veel energie van je. 

De meest aan te raden dranken blijven water, (kruiden) thee en (botten)bouillon. 

3. SLAPEN

Een goed en regelmatig bioritme is uitermate belangrijk voor een goede gezondheid. Dit houdt in op regelmatige momenten gaan slapen en eveneens opstaan. Maar even belangrijk is 7 à 8 uren ononderbroken slapen. Tijdens de slaap worden onze afvalstoffen afgevoerd door het immuunsysteem, worden onze hersenen gereinigd en worden, indien nodig, onze weefsels hersteld. Bij een verstoord bioritme zal dit allemaal niet kunnen plaatsvinden. Bovendien zal dan ook de juiste regeling van onze hormonen in het gedrang komen. 

4. BEWEGEN

Vrijwel alle orgaansystemen hebben baat bij sporten/bewegen. Onze spieren en lever zijn de beste om suiker uit onze bloedbaan te halen. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer suiker ze kunnen opnemen en opslaan. Hierdoor verlaagd dus de kans op een verstoorde bloedsuikerspiegel (= hoeveelheid suiker in onze bloedbaan). Drie tot vijf maal per week 30 tot 40 minuten MATIG INTENSIEF (zeker niet overdrijven!) sporten of wandelen is de richtlijn. Kies je voor wandelen, ga dan voor natuurwandelingen. Ze geven rust aan je stresssysteem en geven je immuunsysteem een boost. Hou er wel rekening mee om niet meer te sporten na 20u omdat dan je lichaam tot rust moet komen in functie van de nacht die gaat komen.

5. ADEMEN

Bewust en juist ademhalen heeft vele voordelen. Het laat je beter omgaan met stress, angst en emoties (wat belangrijk is voor een goede gezondheid). Maar ook meer focus en energie zal daaruit voortvloeien. Met bepaalde ademhalingsoefeningen/ – technieken kan je zelfs de gevoeligheid van onze cellen voor insuline ondersteunen. Juist ademen gebeurt via de neus en met een gesloten mond. Yoga, pilates en meditatie zijn zaken die daar actief mee aan de slag gaan.