Intermittent vasten en haar effecten!

Intermittent vasten is stilaan een hype aan het worden in de wereld van voeding en dieet. Maar eigenlijk is het helemaal geen dieet! Het is een voedingsschema die een manier van eten voorstelt. Het meest courante schema is twee dagen per week een maaltijd overslaan en zo een eetpauze nemen van 13 tot 16uren. De meest evidente manier is na het avondeten rond 18u niet meer te eten tot 10u ’s morgens (of de middag). Wetenschappelijk onderzoek heeft dit fenomeen reeds onderzocht en toch enkele effecten kunnen vaststellen. 

 

 

1. Invloed op de bloedsuikerspiegel.

Studies hebben aangetoond dat de bloedsuikerspiegel, zeker bij mannen, omlaag gaat. Ook het hormoon insuline  zou beter haar functie als suikerverwerker uitoefenen wanneer er af en toe voor een korte tijd wordt gevast. Een eetpauze inlassen kan dus de mensen met een verhoogd risico op suikerziekte type 2 helpen.

2. Minder ontstekingen.

Onderzoek toont aan dat intermittent vasten ontstekingen in het lichaam helpen verminderen. Bovendien maakt het ons lichaam weerbaarder tegen processen die een rol spelen in ons verouderingsproces.

3. Mogelijke invloed op het hart

Dit zou om een effect gaan op hart- en vaatziekten. Wetenschappers merken een verlaagd risico maar tot nu toe is dit enkel op dieren aangetoond.

4. Herstel van onze cellen.

Onze cellen ruimen ook kapotte en niet- functionele eiwitten/eiwitresten op die zich in de cellen ophopen. Intermittent vasten helpt in het herstel van onze cellen wat wetenschappers bijzonder hoopvol vinden in de strijd tegen sommige ziektebeelden zoals Alzheimer.

5. Goed voor de hersenen.

Intermittent vasten bevordert de groei van nieuwe zenuwcellen en verhoogt eveneens bepaalde  hersenhormonen. Er zijn ook goede resultaten gevonden met betrekking tot de symptomen van Alzheimer. 

6. Hulp bij afvallen.

Bij mensen met overgewicht kan een gewichtsdaling optreden van ongeveer 3 tot 8 procent in 3 tot 24 weken. Af en toe een eetpauze inlassen is een sterke caloriecontrole! Men gaat ook het hongergevoel anders beleven en minder in de verleiding komen om te overeten.

Let op! Voor kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen tijdens de borstvoeding en ouderen met een laag lichaamsgewicht wordt intermittent vasten niet aangeraden!

7. Mogelijks een langere levensduur.

Dit laatste effect is enkel op dieren aangetoond en nog niet op mensen. Onderzoekers zien bij ratten die op regelmatige basis vasten een langere levensduur in 83 procent van de gevallen. Het is aannemelijk dat bij mensen ook een effect kan ontstaan door de voordelen van vasten op de stofwisseling en gezondheidsmarkers.

 

bronnen:
  • www.bonusan.be+ artikels
  • Intermittent living; the use of ancient challenges as a vaccine against the deleterious effects of modern life- A hypothesis – Pruimboom L.,Muskiet F. A.J.- Medical hypotheses 120(2018)28-42

Laat een bericht na.